De vraag is natuurlijk hoe je als student of leerkracht het programma op zinvolle wijze kan gebruiken tijdens de lessen of bij het studeren. Hieronder belichten we hoe men het programma zou kunnen gebruiken.
Je kan als student Lexogoth op de volgende manieren gebruiken:
(1) indien je een spreek- of schrijfoefening moet voorbereiden rond een bepaald thema, dan kan je ter ondersteuning enkele zoekopdrachten lanceren met kernwoorden van het thema waarrond je werkt. Met de geretourneerde zinnen kan je dan vervolgens aan de slag gaan om je teksten op te bouwen. De resultaten bieden je zowel taalkundige als inhoudelijke hulp. Taalkundig, daarmee bedoelen we dat je een overzicht krijgt van de mogelijke constructies van de woorden die je kan gebruiken; de thematische ondersteuning vind je terug in de voorbeeldzinnen die het lexicaal veld waarbinnen je werkt, uitbreiden. Stel dat je rond “réchauffement climatique” wil werken, dan kan je met de resultaten voor o.m. de zoektermen “réchauffement (climatique)”, “pollution”, “température”, “santé”, “problème” al een heel eind komen.
(2) Je kan het programma ook gebruiken bij het studeren van woordenschat: je kan ter ondersteuning bij het studeren van moeilijke woorden (zoals connectoren en werkwoorden) zelf zinnen gaan opzoeken en studeren die het correcte gebruik van dit woord weergeven. Een dergelijke manier van studeren zal leiden tot een veel diepgaandere kennis van de taal.
(3) Bovendien is het ook de bedoeling om Lexogoth als een lees- en leerboek te gebruiken. De taalleerder die gedurende een langere periode zijn kennis van het Frans wil uitbreiden, kan elke dag een moment uittrekken om enkele woorden te verkennen. Doordat regelmatig dezelfde woorden terugkeren, zal hij zich deze al lezend eigen maken. De lezer zal dus gaandeweg steeds meer affiniteit krijgen voor de Franse taal en ook zijn uitdrukkingsmogelijkheden zullen steeds uitgebreider worden.
(4) Je kan je kennis van bepaalde taaltopics, die in het ERK-niveau A (en een stuk B) aan bod komen, op zelfstandige basis opfrissen door de talrijke lessen ‘grammatica, woordenschat en taalhandelingen’ die aanwezig zijn in het programma.
(5) In het programma is ook een module ingebouwd die de vervoegingen van de meeste Franse werkwoorden weergeeft; bij twijfel, kan je steeds met een druk op de knop de vervoeging van het gewenste werkwoord oproepen.
(6) Bij het werken aan korte taken in de les kan je ook de Lexogoth-editor gebruiken met de autocomplete-functie voor het Frans; het gebruik hiervan kan je helpen bij het juist schrijven van moeilijke woorden.
Als leerkracht kan je als volgt aan de slag met Lexogoth :
(1) Je kan het programma tijdens de les inzetten als hulpmiddel om aan studenten bepaalde lexicale problemen uit te leggen; zo kan je bijvoorbeeld het verschil tussen “prêter” en “emprunter” makkelijk aantonen met de talrijke voorbeeldzinnen die aanwezig zijn. Het programma is ook erg interessant om de moeilijkere constructies of betekenissen van sommige woorden bloot te leggen aan de hand van enkele voorbeelden.
(2) De in het programma aanwezige voorbeeldzinnen kunnen ook gebruikt worden bij het opstellen van evaluaties of bij het voorbereiden van lessen. Zo kan de leerkracht, ter voorbereiding van spreek- of schrijfoefeningen, op voorhand een lijst van sleutelwoorden en representatieve voorbeelden voor zijn studenten maken zodat deze de oefeningen makkelijker tot een goed einde kunnen brengen. (zie voorbeeld “réchauffement” hierboven).
(3) Lexogoth kan ook dienen als een makkelijke en snelle tool om taalproblemen op te zoeken (synoniemen, gebruik sommige complexe constructies, nuttige voorbeelden, betekenissen, vertalingen, taalregisters,…) waarvoor een snel antwoord nodig is tijdens een les.
(4) De leerkracht kan Lexogoth ook gebruiken om remediëringstrajecten uit te tekenen voor studenten die enige achterstand hebben opgelopen: de voornaamste grammatica- en woordenschattopics en talrijke taalhandelingen voor het niveau A van het Europees Referentiekader voor Moderne Vreemde Talen werden in het programma opgenomen en indien een student problemen heeft met een van deze topics, dan kan de leerkracht de student alvast op goede weg helpen door hem de relevantie hoofdstukken “grammatica, woordenschat of taalhandelingen” te laten herhalen via het programma.
Je vindt hieronder enkele concrete voorbeelden die tonen hoe je Lexogoth kan inzetten tijdens leer- en oefenmomenten: